Lättäjalat

Lättäjalka, eli pes planus tunnetaan myös nimellä latuskajalka tai lattajalka. Lättäjalaksi kutsutaan jalkaa, jonka pitkittäinen holvi on laskeutunut niin, että koko jalkaterän sisäsyrjä koskettaa maata. Lättäjalka ei kuitenkaan ole sama asia kuin ylipronaatio.

Ylipronaatio on yleinen mutta harmillinen jalan virheasento. Ylipronaatiossa alempi nilkkanivel kiertyy liikaa sisäänpäin, ja tämä aiheuttaa koko alaraajan kiertymisen. Nilkan virheasento aiheuttaa usein kipuja polviin, lonkkaan tai selkään. Ylipronaatio vaikeuttaa myös tasapainoon ja vaikuttaa koko kehon asentoon ja hallintaan. Jalka väsyy tällöin helpommin ja seurauksena voi olla erilaisia rasituskipuja esimerkiksi jalkaterissä, polvissa ja selässä.

Lättäjalka ilman tukipohjallista (vasemmalla) ja tukipohjallisen kanssa (oikealla).

Viereisessä kuvassa näkyy, miten jalan virheasento voidaan korjata yksilöllisellä tukipohjallisella. Virheasennon oikeaoppinen korjaaminen vähentää niveliin kohdistuvaa kuormitusta, ja auttaa näin ennaltaehkäisemään esimerkiksi polven ja lonkan nivelrikkoja.

Juostessa ylipronaatiosta johtuva virhekuormitus lisääntyy. Aktiivinen liikkuja hyötyy nilkan virheasennon korjaamisesta, jolloin ylipronaatiosta johtuvat kivut eivät pääse haittaamaan liikuntaharrastuksia.

Ylipronaation aiheuttamiin ongelmiin ja jalkakipuihin löytyy apu MediAskeleen vastaanotolta. MediAskeleen fysioterapeutit antavat yksilöllisiä lihasten venytys- ja vahvistusohjeita sekä neuvovat sopivan kengän valinnassa. Yksilöllisten tukipohjallisten avulla nilkka saadaan ohjattua suoraan asentoon (katso kuvat).

Varaa aikasi jo tänään kipusi syyn selvittämiseen tai ennaltaehkäisevään fysioterapiaan soittamalla numeroon 0505855025 tai sähköpostitse info@mediaskel.fi