Mortonin jalka

Morton´s foot, Morton´s sdr  (Dudley Morton, 1948)

Mortonin jalka on rakenteellinen poikkeavuus ja se tarkoittaa normaalia lyhyempää ensimmäistä jalkapöydän luuta (MT 1). Sotketaan usein muihin samannimisiin diagnooseihin kuten esimerkiki Mortonin metatarsalgia, Mortonin neuralgia, jotka ovat peräisin Thomas Mortonin nimestä (1912). Ensimmäisen jalkapöydänluun pituus voi vaihdella eri ihmisillä huomattavasti ja lyhyt MT1 on suhteellisen yleinen anatominen poikkeama, joka yleensä liitetään perimään. Arkikielessä käytetään myös nimitystä Mortonin varpaat.

Normaalissa kävelyssä ensimmäisenä alustan kanssa kontaktiin tulee kantaluun ulkoreuna ja kävelyvaiheiden edetessä paino ohjautuu jalkaterän ulkoreunaa pitkin ja ponnistus tapahtuu I-  ja II-varpaan välistä jalkaterään nähden kohtisuoraan linjaan eteenpäin eli I- ja II-varpaan tyvinivelet muodostavat tähän kulkusuuntaan nähden kohtisuoran liikeakselin. Tämä edellyttää anatomialta, että em. jalkapöydän luut ovat kärkiosastaan yhtä pitkät.

Mitä haittaa Mortonin jalasta on?

Erityisesti kävelyn keskitukivaiheessa I jalkapöydän luu tulee kontaktiinsa myöhässä ja tällöin etujalkaterän kuormituspiste siirtyy isovarpaan tyvialueelta ulommille, ohuemmille ja heikommille jalkapöydänluille, jotka eivät välttämättä kestä kasvanutta kuormitusta. Mortonin jalka myös altistaa Mortonin neuroomalle. Oikeanlaisilla tukipohjallisilla Mortonin neurooman oireita saa lievitettyä.

Kuormituksen muutos näkyy usein jalkapohjassa kovettumana, painekeräymiä tällä alueella.

Esimerkiksi juoksijoilla, joilla on Mortonin jalka, on raportoitu huomattavasti enemmän jalkapöydänluun rasitusmurtumia kuin normaalirakenteisilla.

Mihin tahansa liikeketjuun välillä II-varvas -> polvilumpio -> lonkkanivel saattaa kehittyä ylipronaatiolle tyypillisiä vaivoja koko alaraajan liiallisen sisäkierto-impulssin seurauksena: jalan keskiosan kivut, penikkatauti, polven mediaalinen kipu sekä reiden ulkosyrjän kalvojänteen lyhentyminen/kiristyminen, vaivaisen luu, sisäkaaren laskeutuminen.

Lopuksi: kreikkalaisen mytologian mukaan pitkä II-varvas on kaikkien aatelisten etuoikeus, se on kaikilla kreikkalaisilla jumalilla – ja tietysti myös sankareilla.

Mortonin jalan aiheuttamiin ongelmiin saat apua MediAskeleen vastaanotolla, jossa fysioterapeuttimme tutkivat jalkasi, hoitavat anatomisen poikkeavuuden yhdessä tukipohjallsilla ja  fysioterapialla .

Hoidamme syytä, emme pelkästään oiretta. Älä kärsi turhaan!

Varaa aikasi MediAskeleen alaraajatutkimukseen ja/tai fysioterapiaan numerosta

0505855025 Tervetuloa!