Nilkkakipu

Nilkkakipuja ja nilkkavaivoja aiheuttavat mm ylipronaatio ja alipronaatio.

Alipronaatiolla tarkoitetaan tilaa, jossa jalan joustoa (pronaatiota) on liian vähän ja näin iskunvaimennusta ei pääse askeltaessa tapahtumaan riittävästi. Alipronatoivassa jalassa kuormitus on normaaliin verrattuna enemmän jalan ulkoreunalla. Puuttuva normaali joustoliike saattaa aiheuttaa oireita jalkaterän ja nilkan alueille tai polven ulkosyrjälle, kantapäähän ja akillesjänteeseen.
Alipronaation taustalla on useimmiten alemman nilkkanivelen jäykkyys tai lukkotila. Tästä saattaa seurata erityisesti pallopeleissä tai juoksulajeissa jalkaterän ja nilkan taipuminen liikaa ulkosyrjälle ilman nivelside- tai muuta vakavampaa vammaa.
Alipronaatio hoidetaan liikkuvuutta lisäävillä harjoitteilla sekä fysioterapeutin tekemällä nivelen mobilisaatiolla.

Kuvassa erittäin hankalat alipronaatiojalat:

Ylipronaatio on yleinen, mutta harmillinen jalan virheasento. Ylipronaatiossa alempi nilkkanivel kiertyy liikaa sisäänpäin, ja tämä aiheuttaa koko alaraajan kiertymisen. Nilkan virheasento aiheuttaa usein kipuja polviin, lonkkaan tai selkään. Ylipronaatio vaikeuttaa myös tasapainoon ja vaikuttaa koko kehon asentoon ja hallintaan. Jalka väsyy tällöin helpommin ja seurauksena voi olla erilaisia rasituskipuja esimerkiksi jalkaterissä, polvissa ja selässä.

Lättäjalka ilman tukipohjallista (vasemmalla) ja tukipohjallisen kanssa (oikealla):

Kuvassa näkyy, miten jalan virheasento voidaan korjata yksilöllisellä tukipohjallisella. Virheasennon oikeaoppinen korjaaminen vähentää niveliin kohdistuvaa kuormitusta, ja auttaa näin ennaltaehkäisemään esimerkiksi polven ja lonkan nivelrikkoja.

Juostessa ylipronaatiosta johtuva virhekuormitus lisääntyy. Aktiivinen liikkuja hyötyy nilkan virheasennon korjaamisesta, jolloin ylipronaatiosta johtuvat kivut eivät pääse haittaamaan liikuntaharrastuksia.

MediAskeleen fysioterapeutit ovat erikoistuneita nilkkaongelmiin. Älä kärsi näistä vaivoista turhaan, vaan varaa aikasi vastaanotollemme numerosta 050-5855025 tai info@mediaskel.fi. Tervetuloa!