Raskaus

MITÄ ÄIDIN JALOILLE TAPAHTUU RASKAUDEN AIKANA

MediAskeleen tavoite on saada raskaana olevat liikkumaan koko raskauden ajan, jotta äidin kunto pysyisi hyvänä. Hyvä kunto ja lihavuuden torjuminen auttavat äitiä selviytymään raskaasta etapista. Myös lapsi voi paremmin, jos äidin kunto on hyvä.

Raskaus muuttaa monia asioita äidin kehossa. Hormonien vaikutuksesta niveliä tukevat nivelsiteet alkavat löystyä. Tämän tarkoitus on valmistaa äidin kehoa synnytykseen siten, että lantion nivelet antavat periksi riittävästi, koska lapsi tarvitsee tilaa päästäkseen turvallisesti ulos kohdusta. Nivelsiteiden löystyminen ei kuitenkaan rajoitu pelkästään lantionseutuun. Nivelsiteet löystyvät kauttaaltaan.

Raskauden edetessä äidin paino nousee ja alaraajojen sekä nivelistön kuormitus lisääntyy. Vatsan kasvaessa kehon asento ja painopiste muuttuvat. Tämä aiheuttaa ryhdin muuttumisen ja selän kuormitus kasvaa korostuneen lannelordoosin vuoksi (lantio kallistuu eteenpäin ja tulee ns. notkoselkä). Lapsen kasvaessa kohdussa myös alaraajojen verenkierto voi häiriintyä. Seurauksena on usein jalkojen turvotusta. Nämä tekijät aiheuttavat lisääntynyttä rasitusta nilkkaa ja jalkaterää tukeviin lihaksiin. Jalat tuntuvat aluksi väsyneiltä ja myöhemmin kävely ja paikallaan seisominen rasittavat yhä enemmän jalkaa ja sen lihaksistoa, ja odottava äiti alkaa ehkä välttää liikuntaa.

Jalkaterän muutokset

Painon lisääntyessä äidin jalan poikittaiskaari saattaa madaltua ja päkiä leventyä. Nämä muutokset jakavat painon jalkaterälle väärin, jolloin sellaiset rakenteet ylikuormittuvat, joiden ei ole tarkoitus ottaa painoa niin voimakkaasti vastaan. Tämän seurauksena päkiä voi kipeytyä ja varpaat puutua hermopinteiden takia. Poikittaisen kaaren madaltuminen vaikuttaa myös varpaiden hyvinvointiin; varpaiden tyvinivelet saattavat koukistua, jolloin puhutaan vasara- tai koukkuvarpaista.

Jalkaterän lihasten lisäksi myös nilkan nivelsiteet löystyvät. Löysä nilkka altistaa voimakkaasti jalan ylipronaatioon, joka taas altistaa polvi- ja lonkkakivuille sekä mm. vaivaisenluun syntyyn. Koko alaraajaan kehittyy liikaa sisäkiertoa, joka vaikuttaa lantioon ja alaselkään.

Mitä apua yksilöllisistä tukipohjallisista olisi?

  • Jalkoihin kohdistuvaa rasitusta voidaan vähentää yksilöllisillä tukipohjallisilla.
  • Pohjalliset normalisoivat jalan asentoa ja toimintaa, jolloin jalat jaksavat paremmin.
  • Oikeinvalmistettuna tukipohjalliset korjaavat jo syntyneitä virheasentoja.
  • Ne tukevat jalan holvikaaria aktiivisesti ja tehostavat jalan lihasten toimintaa. Jalka kuormittuu tasaisemmin.
  • Jalan asennon korjauksen ja tuennan kautta myös selän kuormitusta voidaan helpottaa.

Monet odottavat äidit hyötyvät tukipohjallisten käytöstä siinä vaiheessa, kun he itse huomaavat muutoksia kehossaan, joko painon­nousun tai nivelkipujen muodossa.

Apu MediAskeleelta – liikuntanautintoja myös raskauden aikana

MediAskeleen fysioterapia-asiantuntijat ovat kävelyn ja liikkumisen ammattilaisia. MediAskeleella valmistetaan korkealaatuisia, kotimaisia tukipohjallisia, joilla voidaan merkittävästi vähentää jalkoihin kohdistuvaa kuormitusta ja korjata jalan asentoa. Tukipohjallisten käyttö on suositeltavaa aina kun liikut – myös raskauden jälkeen. Asiakkaalle ohjataan henkilökohtaiset harjoitusohjelmat kotiin ja neuvotaan monipuolisesti miten raskaudenaikaisia rasituksia voidaan välttää. Jalan pienten lihasten vahvistaminen ja venyttely ovat tärkeitä keinoja lihastasapainon saavuttamiseksi.

Älä kärsi turhaan. Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aikasi MediAskeleen vastaanotolle soittamalla numeroon 0505855025 tai sähköpostitse info@mediaskel.fi