Vaivaisenluu (Hallux valgus)

Naisia syytettävän usein vaivaisenluun hankkimisesta liian kapeita kenkiä käyttämällä, mutta syitä on paljon muitakin, ja tutkimusten mukaan vain 2 % syistä tulee kengistä.

Isovarpaan tyviniveleen kehittyvää virheasentoa (hallux valgus) kutsutaan suomenkielessä vaivasenluuksi.  Vaivaisenluun kehittymistä esiintyy tavallisimmin aikuisilla naisilla, mutta sitä esiintyy myös miehillä ja jopa 10-vuotiailla lapsilla. Miten nivelen virheasento liittyy vaivaisuuteen, sitä ei tiedetä.

Virheasennon kehittymiseen vaikuttavat muun muassa:

  • poikittaiskaaren laskeutuminen, johon puolestaan vaikuttaa esim. lihasheikkous ja/tai nivelsiteiden löysyys jalan etuosassa
  • lyhyt I jalkapöydän luu
  • ylipronaatio
  • jalkaterän ryhtiä ylläpitävien lihasten heikkeneminen
  • jopa pohjelihaksen huomattava kireys tai lyhyys voi altistaa jalan etuosan ongelmille ja hallux valgukselle.

Isovarpaan tyvinivelalueella on myös limapussi (bursa) joka virheasennon kehittyessä voi hankauksesta ärsyyntyä ja se alkaa suureta, punoittaa ja olla kivulias, ja sitä kutsutaan bunioksi.

Suoman Lääkäriseura Duodecimin käypähoitosuositus vaivaisenluulle on aluksi konservatiivinen, eli fysioterapia. Vasta sitten, jos hyvin toteutettu konservatiivinen hoito ei ole tuottanut tulosta, harkitaan leikkaushoitoa.

Vaivaisenluun ongelmiin saat apua MediAskeleen vastaanotolla, jossa fysioterapeuttimme tutkivat vaivaisenluun taustalla olevat syyt ja hoitavat ne erilaisilla fysioterapiaratkaisuilla – kireiden lihasten venytys, heikkojen lihasten vahvistaminen, nivelten mobilisointi tai manipulointi, jalan virheasennon korjaaminen yksilöllisellä tukipohjallisella, teippaukset, hallux valgus nauhat  – riippuen vaivan alkuperäisestä syystä. Ammattitaitoisella kinesioteippauksella saadaan helposti nopea apu virheasennon korjaamiseksi. MediAskel hoitaa syytä, ei pelkästään oiretta.

Älä kärsi turhaan! Varaa aikasi MediAskeleen alaraajatutkimukseen ja/tai fysioterapiaan numerosta 0505855025