Välilevyn pullistuma

Välilevyn pullistuma tulee yleisimmin alaselkään, mutta myös yläselän välilevypullistumat ovat mahdollisia.

Mikä on välilevyn pullistuma

Välilevyn pullistuma tarkoittaa välilevyjen välissä olevan pehmeän kudoksen pullistumista. Oireita ovat säteilevä kipu ja puutumisen tunne raajassa, jonne kipu säteilee. Jos välilevyn pullistuma tulee alaselkään, kipu säteilee tyypillisesti jalkaan. Jos välilevypullistuma tulee niskaan, kipu säteilee vuorostaan käsivarteen. Fysioterapauttisilla testeillä pystytään arvioimaan, että oireen syynä on välilevypullistuma mutta varmuuden asiaan saa magnettikuvauksen avulla. Välilevypullistuman diagnoosi ei sinänsä ole pakollinen, vaan hoito pystytään aloittamaan ilman diagnoosia. Vaikeissa tapauksissa välilevypullistuma voi vaatia leikkaushoitoa, mutta tämä on aika harvinaista.

Fysioterapialla on merkittävä rooli välilevypullistuman hoidossa, mutta myös niiden ennaltaehkäisyssä. Selän liikkuvuuden ja vahvistamiseen liittyvissä asioissa kannattaa kääntyä asiantuntevan fysioterapeutin puoleen. MediAskeleen fysioterapeutit ovat saaneet erityiskoulutuksen selän tutkimiseen ja erotusdiagnostiikkaan. Kyseinen koulutus sisältää:

  • selkäranka- ja SI-nivelperäisten oireyhtymien erotusdiagnostiikkaa,
  • selkärangan liikkuvuuden yleistä ja spesifiä manuaalista tutkimista,
  • liikehäiriöiden korjaamista ortopedisen manuaalisen terapian menetelmin, joihin lukeutuvat nivelmobilisointi, nivelstabilointi, lihasvenytykset sekä pehmytkudoskäsittelyt.

Erilaisilla liiketesteillä paikannetaan kivun lähtökohta ja pois-suljetaan kivun aiheuttajia. Kun kivun syy on selvitetty, kipua on helpompi lähteä hoitamaan. Ammattitaitoinen fysioterapeutti ei siis keskity pelkän oireen hoitamiseen, vaan selvittää aina kivun syyn.

Olet tervetullut MediAskeleen vastaanotolle joko fysioterapialähetteellä tai ilman. Ajanvaraus numerosta 0505855025 tai info@mediaskel.fi